Delia Owens -kiista: Mitä sinun on tiedettävä keskustelusta 'Missä Crawdads laulaa'

Kiistaa

WPR

Se oli julkaiseva Cinderella-tarina, joka odotti tapahtumaansa. Ensimmäistä kertaa 70-vuotiaana kirjallisesti debytoineen kirjailijan täysi-ikäisestä trilleristä tuli yllättäen bestseller, Reese Witherspoon valitsi kirjaklubiinsa ja valittiin elokuvaksi.

Sen jälkeen, kun Delia Owens julkaisi kesällä 2018 elokuvan Where the Crawdads Sing. Hän on kiinnostunut tarinasta Kyasta, nuoresta naisesta, joka kasvaa yksin Pohjois-Carolinan suoalueella perheensä hylkäämisen jälkeen, mutta myöhemmin hän joutuu syytteeseen hirvittävästä murhasta. , vain lisääntynyt.

Elokuva, jonka luomisessa Witherspoon ja Owens auttoivat, saa maailmanensi-iltansa 15. heinäkuuta. Witherspoonin Vanity Fairille maaliskuussa antaman haastattelun mukaan kirja 'on rakkauskirje etelässä kasvamiselle'.

Äkillisestä menestyksestään huolimatta Owensilla on synkkä menneisyys, joka sekä edeltää että varjostaa hänen kirjailijauraansa. Owensin oma menneisyyteen kuuluu ratkaisematon murha ja sitä seurannut tarkastelu – aivan kuten Kyan nykyhetki – kuten Jeffrey Goldbergin noin 20 000 sanan mittaisessa paljastuksessa New Yorkerille vuonna 2010 ja Laura Millerille Slatelle vuonna 2019 kuvattiin laajasti.

Ohjelma Owensista ja hänen silloisesta aviomiehestään Mark Owensista sekä surullisesta tapahtumasta, joka tapahtui Sambiassa, jossa he työskentelivät luonnonsuojelijana, sai debyyttinsä ABC:llä vuonna 1996. Erikoissarjassa 'Deadly Game: The Mark and Delia Owens Story' pariskunnan konfliktin salametsästäjien kanssa osoitettiin pahenevan.

Epäilty salametsästäjä ammuttiin ja tapettiin videolla jakson aikana. Tapahtuman vanginnut videokuvaaja ilmoitti Goldbergille, että hänen mielestään Christopher Owens, Owensin poikapuoli, oli vastuussa murhasta. Kirjoittaja ilmoitti Goldbergille vuonna 2010, että hänen poikapuolensa oli poissa, kun miestä ammuttiin.

Molemmat Millerin liuskekivi artikkeli ja Goldbergin uusin Atlantic-essee, jotka molemmat julkaistiin tällä viikolla, vertasivat kirjailijan henkilökohtaista tarinaa kirjassa esitettyyn tarinaan. Millerin mukaan 'sankaritarnsa syyttäminen murhasta heijastaa Owenin kokemusta Sambiassa ja sitä seurannutta koettelua olla 18 000 sanan pituisen paljastuksen kohteeksi arvostetussa aikakauslehdessä'.

Mark, Delia ja Christopher Owens ovat edelleen etsintäkuulusteluja varten Sambian yleisten syyttäjien johtajan Lillian Shawa-Siyunin mukaan, jonka Goldberg tapasi artikkelissaan 11. heinäkuuta. Uyuni ilmoitti Goldbergille, ettei murhalla ollut vanhentumisaikaa Sambia. 'Kaikki, mukaan lukien Delia Owens, tarvitaan kuulusteluihin tässä tapauksessa.'

Aiheeseen liittyvä: David Dobrikin syytökset ja kiistat selitetty!

Delia Owensin ura ennen Crawdadsia:

Owensilla, kuten hänen päähenkilönsä Kyalla, on aina ollut intohimo ulkoilua ja villieläimiä kohtaan. Hän väitteli tohtoriksi eläinten käyttäytymisestä Kalifornian yliopistosta Davisista ja opiskeli eläintieteitä Georgian yliopistossa. Hän kirjoitti yhdessä Mark Owensin kanssa tietokirjan Cry of the Kalahari vuonna 1984.

delia on kiistanalainen

Pariskunta muutti Kalaharin autiomaahan vuonna 1974 suorittamaan seitsemän vuoden tutkimusta ruskeista hyeenoista ja leijonista, ja kirjassa kerrottiin heidän kokemuksistaan ​​siellä. Owenien kommentit siitä, millaista oli elää eläinten keskellä eristäytyneinä, saivat kiitosta heidän kirjastaan, joka voitti John Burroughsin parhaan luonnonhistoriallisen kirjan mitalin.

The Eye of the Elephant, joka julkaistiin vuonna 1992, ja Secrets of the Savanna, joka julkaistiin vuonna 2006, ovat kaksi muuta kirjaa, jotka pariskunta kirjoitti kokemuksistaan ​​Afrikan pensaan tutkimisesta. Pari aloitti aktiivisesti salametsästyksen vastaisessa toiminnassa asuessaan ulkomailla, mikä johti Pohjois-Luangwan suojeluprojektin luomiseen.

Owens Foundation for Wildlife Conservation -sivuston mukaan hankkeen tavoitteena oli 'kunnostaa ja suojella Sambian 2 400 neliökilometrin Pohjois-Luangwan kansallispuistoa' vastauksena alueella salametsästettyjen norsujen ja sarvikuonojen lukumäärän hälyttävän lisääntymiseen.

Muuttuttuaan takaisin maahan vuonna 1996 pariskunta keskittyi kotimaisiin harmaakarhujen suojelualoitteisiin. Vuoden 2019 uutiskirjeen mukaan Delia Owens 'astuisi syrjään' Owensin säätiöstä.

Crawdadin odottamaton menestys:

Delia Owensin ensimmäinen kirja, jossa The Crawdads Sing, julkaistiin kesällä 2018. Kukaan ei aavistanut kirjan mahtavaa menestystä, mikä auttoi sen valintaa syyskuun 2018 Reesen kirjakerhon valintaan. Kustantaja Putnam painoi aluksi vaatimattomat 28 000 kappaletta.

delia on kiistanalainen

New York Times kertoi, että vuoden 2019 loppuun mennessä Crawdads oli myynyt painomyynnissä kaikki muut aikuisille suunnatut kirjat, mukaan lukien Margaret Atwoodin ja Stephen Kingin uudet teokset. Kirja vakiinnutti nopeasti asemansa kirjakerhoissa kaikkialla maassa. Codex Groupin johtajan Peter Hildick-Smithin mukaan kirja 'uhisti painovoiman uusia lakeja', kertoi Timesille.

Publisher’s Weeklyn mukaan Where the Crawdads Sing myi yli 1,1 miljoonaa kappaletta ensimmäisenä vuonna. Noin neljän vuoden debyyttinsä jälkeen summa on ylittänyt 12 miljoonaa. Sen liike eteenpäin ei ole hidastunut. Kirja pääsi vuoden 2021 Top 10 Checkouts -listalle New Yorkin julkisessa kirjastossa joulukuussa.

Kirja houkuttelee uutta yleisöä TikTokissa #BookTok-sisällön menestyksen ansiosta; hashtag #wherethecrawdadssing on kerännyt sovelluksessa yli 29 miljoonaa katselukertaa. Kirja on ollut New York Times -lehden myydyimpien listan kärjessä yli 167 viikkoa, ja se säilyttää asemansa edelleen.

Teksti on kietoutunut keskusteluun:

Toimittaja Laura Miller tarkasteli kiistanalaisia ​​osia Owensin menneisyydestä Slatelle artikkelissa, joka yleistyi vuonna 2019, juuri kun Crawdads alkoi saada todellista vetovoimaa. Artikkelissa Miller esitti perusteellisen tutkimuksen Owensista ja hänen entisistä aviomiehistään Sambiassa, jossa he olivat asuneet ja työskennelleet useita vuosia.

Miller sanoi, että useimmat Crawdadin fanit eivät tiedä, että Mark ja Delia Owensia ei ole koskaan kerrottu matkustamasta Sambiaan, yhteen Afrikan maista, jossa he kerran asuivat ja työskentelivät, koska heitä etsitään kuulustettavaksi murhassa. tapahtui siellä vuosikymmeniä sitten.'

delia on kiistanalainen

Yhdysvaltain suurlähetystö neuvoi Owenseja olemaan tulematta Sambiaan ennen kuin kiista on käsitelty, Millerin mukaan, joka lainasi Goldbergin vuoden 2010 artikkelia aiheesta. ABC-ryhmä, joka seurasi Owensesia dokumentissa, jonka alun perin oli tarkoitus kertoa pariskunnan suojelutoimista, sai tragedian vuonna 1995.

'Deadly Game: The Mark and Delia Owens Story', Turning Point -erikois, tehtiin myöhemmin elokuvasta. Erikoissarjassa sumentuneet kasvot ampuvat tuntematonta miestä, jota jaksoissa kutsutaan 'epäiltyksi salametsästäjäksi'. Näytön ulkopuolella ammutaan lisää laukauksia, ja hänen ruumiinsa lakkaa liikkumasta.

Vuonna 1996, jakson esityksen jälkeen, Sambian hallitus käynnisti poliisitutkinnan. Ruumiista ei koskaan löydetty. Kuvaajan mukaan ampuja oli kirjoittajan poikapuoli Christopher Owens. Christopher ei ollut paikalla tapahtumassa Delia Owensin mukaan, joka on julkisesti kiistänyt tämän.

Vuoden 2010 New Yorker -artikkelissaan Goldberg lainasi Owensia sanoneen: 'Ihmiset olettavat, että Chris teki tämän, koska he hämmentyivät, koska myös kameramiehen nimi oli Chris.'

Owensin perhettä ei syytetä mistään. Goldbergin viimeisimmän Atlantic-artikkelin mukaan hän puhui sambian poliisiviranomaisten kanssa, jotka 'halusivat kuulustella Mark ja Christopher Owensia, mutta uskoivat myös, että Delia Owensia pitäisi tutkia mahdollisena todistajana, salaliittolaisena ja vakavien syytteiden avustajana'.

Goldberg kirjoitti Owensien ongelmallisista vuorovaikutuksista naapuruston partiolaisten ja salametsästäjien kanssa artikkelissaan vuodelta 2010 ja huomautti, että Owensien kirjalliset teokset 'ilmaisevat toisinaan vanhentuneita ajatuksia afrikkalaisista'.

Miller vertasi tätä havaintoa siihen, miten Owens esitti mustia hahmoja Crawdadsissa, viitaten kohtaukseen, jossa Jumpin', yksi harvoista hahmoista, jotka osoittavat Kyalle mitään ystävällisyyttä, haluaa soittaa poliisille havaittuaan, että häntä on pahoinpidelty. Jumpin' on yksi harvoista hahmoista, jotka osoittavat Kyalle mitään ystävällisyyttä.

Miller totesi: 'Ajatus, että kaikki 60-luvun alussa etelän maaseudulla asuvat mustat miehet harkitsisivat vakavasti tiedottamista paikallisille lainvalvontaviranomaisille kuuluisan valkoisen perheen pojan tekemästä valkoisen naisen raiskausyrityksestä, on järjetön.

Owens on ottanut etäisyyttä Sambiassa tapahtuneesta murhasta ja puhuu siitä harvoin median haastatteluissa. Hän kiisti osallistuneensa ampumiseen New York Timesin haastattelussa vuonna 2019. Hän myönsi, että aiheen esille ottaminen oli järkyttävää, mutta Kya joutui käsittelemään nimittelyä.

Tilaa More to the Story, TIMEn viikoittainen viihdeuutiskirje, saadaksesi tarvitsemasi taustatiedot populaarikulttuurista, josta pidät.

Aiheeseen liittyvä: Hunter Bidenin kiista: Selitys Hunter Bidenin ympärillä käytävään keskusteluun

Vastaukset elokuvaan:

Crawdads-elokuvan luova tiimi ei ole julkisesti käsitellyt asiaa, joka nousi uudelleen esiin maaliskuussa sen jälkeen, kun Taylor Swift paljasti kirjoittaneensa elokuvalle kappaleen ”Carolina”.

Laulaja ilmaisi rakkautensa kirjaa kohtaan ja halunsa 'luoda jotain pelottavaa ja muualla maailmassa täydentämään tätä kiehtovaa tarinaa' Instagram-julkaisussa.

Buzzfeed Newsin mukaan Reese Witherspoonin ja Taylor Swiftin osallistuminen elokuvaan sai jotkut sosiaalisen median käyttäjät pohtimaan taiteilijan valkoisen feminismin historiaa. Yksi käyttäjä teki jopa suositun TikTok-videon, joka herätti laajempaa keskustelua Swiftistä, Witherspoonista ja heidän rooleistaan ​​elokuvassa.

delia on kiistanalainen

Kriitikot käsittelevät kiistaa elokuvan ilmestyessä. Lovia Gyarkyen mukaan Hollywood Reporterille kirjoittamassaan arvostelussa on hämmentävää, 'että Owens, joka oli tunnettu jo ennen romaania, on onnistunut rakentamaan vieläkin menestyvämmän uran menneisyydestään huolimatta.'

Se, missä Crawdads Sing kosketti monia hermoja, mutta on tärkeää pohtia esteitä, jotka on ylitettävä päästäkseen sinne.

David Rehellinen kirjoitti Indiewire-lehdessä, että 'emme ehkä koskaan täysin ymmärrä totuutta Delia Owensin ruudullisen menneisyyden takana luonnonsuojelijana - mikä melkein varmasti näyttää [sic] sisältävän militantin, valkoisen pelastaja-mielisen lähestymistavan Sambian villieläinsuojelualueiden valvontaan, ja se voi myös ulottua olla 'salaliittolainen ja murhan avustaja'.

Missä Crawdads Sing saa tiettyjä synkkiä ulottuvuuksia; Kuvan erottaminen lähteestä olisi yksinkertaisempaa, jos se seisoisi yksinään täysin toteutuneena luovana ilmaisuna Richard Lawsonin Vanity Fairin artikkelin mukaan.

Saat lisätietoja viimeisimmistä päivityksistä vierailemalla verkkosivustollamme: WPR